Osmotska membrana

OBRNUTA (REVERZNA) OSMOZA takođe poznata i kao hiperfiltracija je skoro savršen proces filtriranja vode. Osmotska membrana koja se koristi u ovom postupku ima toliko sitne otvore da kroz njih mogu proći gotovo samo molekuli čiste vode. Sve nečistoće ostaju na membrani i izbacuju se preko odvoda kao tehnička otpadna voda.

Ovaj proces omogućuje odstranjivanje najsitnijih čestica iz vode. Obrnuta osmoza se koristi za precišcavanje vode i odstranjivanje anorganskih minerala, soli i ostalih nečistoća u cilju poboljšanja izgleda, ukusa i ostalih svojstava vode. Tako se dobija kvalitet vode koji zadovoljava i najzahtjevnije specifikacije.
Nakon poznatih načina prečišćavanja vode industrijskom filtracijom, prokuvavanjem i hlorisanjem, došlo se do tehnički skoro savršenog načina filtracije vode. Ovim postupkom  se gotovo od svake vode može načiniti pitka.

To je postupak obrnute osmoze.

Ovakvim načinom prečišćavanja dobija se pitka voda visokog kvaliteta koja se može koristiti i u medicinske svrhe. U ovom procesu se koristi polupropusna membrana koja propušta tečnost koja se prečišćava, istovremeno odbacujući ostale sastojke.